Gemeentelijke ervaring: Denk anders. Doe anders.

17 april 2023

Over ongeveer alle sollicitanten die ik ooit sprak, kan ik nog iets vertellen. Veel van hen blijven mij bij. Ieder met hun eigen verhaal en motivatie. Zo ook Emma, een sollicitant die ik een kleine 10 jaar geleden sprak toen ik Manager Sociaal Domein bij een gemeente was.

Emma maakte tijdens het kennismakingsgesprek een zeer gedreven en toch ook enigszins teleurgestelde indruk. Ze sprak eerlijk en recht uit haar hart haar teleurstelling uit: “Ik wil zó graag bij een gemeente werken, maar gemeenten hebben maar twee criteria om iemand aan te nemen. Criterium 1 is dat je ervaring bij de gemeente moet hebben. En criterium 2 is dat je ervaring bij de gemeente moet hebben. Als je niet aan die criteria voldoet, word je niet aangenomen.”

Stof tot nadenken

Mijn persoonlijke ervaring is dat (ook, of misschien wel juist) mensen zonder gemeentelijke ervaring écht een verschil kunnen maken.

Van alles wat je nodig hebt om je werk te kunnen doen, is kennis en ervaring het makkelijkst op te doen. Talenten, kwaliteiten, karakter en ambities van mensen zijn in veel grotere mate van belang om een duurzame en succesvolle verbinding te maken tussen werkgever en werknemer.

De opgaven waar gemeenten voor staan en de complexiteit en dynamiek daarvan nemen hand over hand toe. Tegelijkertijd is de krapte op de (gemeentelijke) arbeidsmarkt enorm. Daar lijkt de komende jaren weinig verandering in te komen. In elk gemeentehuis bulkt het van gedreven vakmensen mét ervaring. Reden genoeg om meer dan nieuwsgierig te zijn naar sollicitanten zonder gemeentelijke ervaring en met mooie aankomstredenen om bij de gemeente aan de slag te gaan.

Oh ja, hoe is het destijds afgelopen met Emma?

Emma was voor de vacature die op dat moment openstond niet de juiste persoon op de juiste plaats. Toen ik drie maanden later een andere vacature had, die in mijn beleving wel heel goed aansloot op haar talenten en kwaliteiten, heb ik opnieuw met haar afgesproken. Ze is ingestapt op die vacature. Binnen een jaar had ze een vaste aanstelling, en voor en met de samenleving heeft ze op haar vakgebied fantastische resultaten neergezet. Met recht kan ik zeggen dat ze écht verschil maakt.

Denk anders. Doe anders.

Anders denken en anders doen levert onverwachte en doeltreffende resultaten op. Emma is een levend voorbeeld. Ze heeft voor altijd een speciaal plekje in mijn hart en werkt nog steeds met passie in het publiek domein. Zelf ben ik onlangs ook echt anders gaan doen. Met volle overtuiging heb ik de stap naar MetFred – Selectie en Strategie gezet. Mijn ruime blik op de arbeidsmarkt komt daar goed van pas.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe wij duurzame en succesvolle verbindingen leggen tussen werkgever en werknemer. Neem vrijblijvend contact op via (020) 244 53 83 of mario@metfred.nl.

Mario Roelvink