Voor alles is een eerste keer!

1 juni 2022

Hoe vaak horen we het niet zeggen, zelfs in deze tijd van krapte. De kandidaat heeft geen ervaring, heeft niet eerder leiding gegeven, kent onze organisatie niet of onvoldoende. Je herkent ze wel. Als kandidaat, of als lid van een selectie- of adviescommissie.

Leren fietsen

Het doet mij denken aan mijn kleinzoon Tom, nog net geen 4 jaar oud en net als alle kleine kinderen gezegend met een grenzeloos enthousiasme en vertrouwen in eigen kunnen. Hij fietst sinds een maand of wat. Aanvankelijk keek hij naar zijn fiets met de vraag in zijn ogen hoe werkt dat nou eigenlijk zo’n ding en bedacht vlot daarna dat er maar één manier was om daar achter te komen.  Hoezo ervaring nodig?

Opstappen en wegrijden heet dat, om er vervolgens aan de andere kant af kukelen. Aan ambitie dus geen gebrek. Ervaring op zo’n jonge leeftijd is niet aan de orde natuurlijk. Wat dan wel? Welke vraag had Tom zich moeten stellen toen hij op zijn fiets stapte? En is die vraag breder toepasbaar? Het antwoord volgt verder!

Drie vragen… of criteria

Eigenlijk zijn het 3 vragen, of criteria zo jullie willen.

  1. Hoe ingewikkeld is het wat we hier doen
  2. Hoe is het gesteld met mijn verstandelijke vermogens
  3. Hoe graag wil ik dit (leren)

Stel jezelf de eerste vraag en geef een oprecht antwoord. Het meeste wat we doen is te leren als het met je verstandelijke vermogens in orde is. Hier heeft Tom een inschattingsfoutje gemaakt, de wetten van het evenwicht en zwaartekracht waren hem nog onbekend. Hij heeft echter wel het antwoord op de derde vraag gegeven. Hij wilde het zó graag doen, dat hij met vallen en opstaan heeft leren fietsen. Zonder enige ervaring, zonder stuur- en balanceerkunst, maar wel met de absolute wil om te slagen. Een beetje hulp, vertrouwen en complimentjes uit zijn omgeving hebben hem daarbij natuurlijk geholpen.

Wat is belangrijk bij een sollicitatie?

Dus stel jezelf deze drie vragen als het gaat om gesprekken die je voert met kandidaten, of gesprekken die je met jezelf voert als het gaat om een sollicitatie. Wees je ervan bewust dat ervaring niet doorslaggevend hoeft te zijn. Dat een beetje hulp en het geven van vertrouwen feitelijk veel belangrijker is.

Durf anders te denken en daarna ook anders te doen!

Meer weten over hoe je dit in de praktijk toepast? Geef een seintje op info@metfred.nl of neem contact op met Jaap van Oel.