Welke plek zou jij kiezen?

7 december 2022

Een week of wat geleden. We naderden de afronding van een dag vol gesprekken met kandidaten. De overgebleven kandidaat zou worden uitgenodigd voor een tweede gesprek. De commissie stelde voor de kandidaat te vragen haar opmerkingen en vragen voor dat vervolggesprek op papier te zetten en andersom natuurlijk ook. Zo kon iedereen zich goed voorbereiden.

Plotseling kwam er vanuit de selectiecommissie de suggestie het gesprek op een externe locatie te doen, een locatie die de kandidaat kon uitkiezen. En dan niet zomaar een, de plek moest wat zeggen over de kandidaat, iets voor haar betekend hebben. Eventueel zou een foto van de locatie ook voldoen.

Dat laatste vond ik dan weer jammer.

Toen ik de kandidaat informeerde, was zij natuurlijk blij. Daarnaast ook verrast door de uitnodiging voor een betekenisvolle locatie. ‘Ik ga erover nadenken natuurlijk’, sloot zij af.

Welke plek zou ik kiezen… en waarom?

Op de terugweg overviel me de vraag naar zo’n betekenisvolle locatie opnieuw. Welke zou ik eigenlijk zelf kiezen en waarom? Een antwoord bleek niet zo gauw gevonden. Antwoord op de waaromvraag eigenlijk ook niet. Een mooie vakantieherinnering, samenzijn met lief en kinderen, een op de fiets bedwongen bergtop, mijn laatste overwinning in een veteranenkoers (tijdje geleden alweer overigens). Het leek me allemaal zo obligaat. Natuurlijk, een voor een waren die best allemaal waardevol en om te koesteren.

Maar er ontbrak iets, vond ik. Inmiddels was ik een uur en veel kilometers verder en bijna thuis. ‘Denk na Fred’, hoorde ik mijzelf zeggen. ‘Ga terug waar het om gaat en wat jou drijft. Tenslotte zeg je dat ook tegen al je kandidaten en opdrachtgevers.’ En toen kwam al snel één van die drijfveren naar de oppervlakte, namelijk wederkerigheid.

Niet alleen halen, maar ook brengen. Iets terugdoen voor datgene waar je zelf plezier in hebt en energie aan ontleent. Toen was de locatie snel gevonden.

Welke?

Eerst ben ik benieuwd naar jouw locatie en misschien het waarom ervan, leuk om dat hier met elkaar uit te wisselen. Elkaar (nog) beter te leren kennen en inspiratie op te doen.

En ik beloof je dat ik mijn locatie in mijn volgende blog vertel. Deal?